piektdiena, 2019. gada 17. maijs

Mēs esam Eiropa! Mums ir pa spēkam to veidot labāku! Rīgas 25.vidusskola piedalās Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolu programmas īstenošanā.

 

“Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolas” ir ES mēroga programma, kuru sadarbībā ar pedagogiem īsteno Eiropas Parlamenta birojs (EPB) Latvijā. Kopš 2016./2017. mācību gada “Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolas” [EPVS] statusu Latvijā ieguvusi jau 41 skola dažādās Latvijas pilsētās. Programma tiek īstenota mācību gada garumā un 2018.gada rudenī programmā iesaistījušās vēl 30 jaunas skolas. Mūsu skolas jau otro gadu ir EPVS.

Programmas mērķis ir jauniešos veicināt apziņu par sevi kā nozīmīgu ES daļu, rosināt izpratni par sabiedrībā notiekošo un motivēt līdzdarboties. Programma paredzēta 9.-12. klašu audzēkņiem. Iesaistoties EPVS programmā, skolotāji un skolēni gūst izpratni par ES iespējām savā dzīvē, jaunas prasmes, zināšanas un iedvesmu būt aktīviem pilsoņiem.

            2019.gada 17.maijā izskanēja pēdējais zvans 9. un 12.klasēm, mācību gads iet uz beigām un varam atskatīties uz padarīto. Padarīts ir daudz. Esam piedalījušies Erasmus+ K2 projekta aktivitātēs, uzņēmuši piecu valstu jauniešus pie sevis, organizējuši pasākumus skolā, novadījuši atklātos pasākumus citu skolu pedagogiem un jauniešiem. Februāra mēnesī kopā ar citu skolu audzēkņiem piedalījāmies Eiropas Parlamentā Strasbūrā jauniešu forumā EUROSCOLA 2019. Novadīti Eiropas dienas pasākumi.

Un pēdējais šī mācību gada lielais pasākums bija 14.maijā Eiropas Parlamentā  Briselē, kur kopā ar Iļģuciema vidusskolas audzēkņiem bija iespēja piedalīties Eiropas jauniešu seminārā. Seminārā piedalījās piecas Eiropas Savienības valstis - Latvija, Vācija, Īrija, Ungārija un Somija. Katra valsts sniedza prezentāciju par saviem EE19 projektiem. Seminārā tika runāts par “viltus ziņām” un to atpazīšanu, kā arī par 25. maijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

Jaunieši tika sadalīti trīs grupās, lai varētu tuvāk apskatīt katrā valstī esošās problēmas un domāt kā tās risināt. Katrai no grupām bija jāsniedz sava ideja par nākamajām Eiropas vēlēšanām, bija jābūt kreatīviem, lai izdomātu veidu kā mudināt cilvēkus balsot Eiropas vēlēšanās, jo ikviena balss vēlēšanās ir svarīga. Katrā no grupām tika izvēlēta viena ideja nākamajām vēlēšanām un tika prezentēta pārējiem jauniešiem.

Semināra beigās jaunieši varēja uzdot sev interesējošos jautājumus par Eiropas Savienības darbību, plāniem nākotnē, kā arī izteikt savus priekšlikumus un viedokļus un saprast, ka jauniešu viedoklis šādās lietās ir svarīgs un tiek uzklausīts. Skaista, spraiga darba diena, jauni draugi, nostiprināta angļu valoda, mācījāmies izteikt savu viedokli, komunicēt ar citu valstu jauniešiem. Vēl mācību gada noslēgumā 24.maijā būs visu Latvijas EPVS noslēguma pasākums ar darba analīzi un jauniem plāniem nākamajam gadam.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru